Vajas steak savanyított citrommal, zöldsalátával, hasábburgonyával, majonézzel és zhoug-gal

Vajas steak savanyított citrommal, zöldsalátával, hasábburgonyával, majonézzel és zhoug-gal

Adagok száma 2-4
Elkészítési idő 25-35
Olajsütő
Sütőben
Serpenyőben

Fő szükséges összetevő

Hozzávalók

1 csomag Aviko EXTRA VASTAG HASÁBBURGONYA 750 g
120 g vaj
2-3 szelet savanyított citrom
2 evőkanál Zhoug
2 evőkanál majonéz
egy csipet chili pehely
1-2 szelet jó steak
saláta keverék
1/4 csésze olívaolaj
fél citrom leve
só ízlés szerint
1 gerezd fokhagyma

Zhoug:
2-3 jalapeno
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor koriander
1 teáskanál kömény
⅓ egy csokor friss menta
½ csésze olívaolaj
⅓ teáskanál kardamom
só ízlés szerint
½ teáskanál kardamom

Gyors savanyított citrom:
3 szelet citrom (nagyméretű)
50 g tengeri só (lehetőleg pehely)
forró víz
Fűszerek: ½ rúd fahéj, 1 darab kardamom,
1 babérlevél, 2 szegfűbors

1. Keverjünk össze 100 g szobahőmérsékletű vajat finomra vágott savanyított citrommal. Majd helyezzük sütőpapírra, és formázzunk tekercset belőle. Hűtsük ki hűtőszekrényben.
2. Közben melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. Helyezzük a hasábburgonyát sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük kb. 20 percig. Keverjük össze a majonézt 2-3 evőkanál zhoug-gal. Keverjük össze az olívaolajat citromlével, ízlés szerint egy csipet sóval és egy gerezd zúzott fokhagymával. Az elkészített öntetet öntsük a salátakeverékre közvetlenül tálalás előtt.
3. Amikor már majdnem kész a burgonya, kezdjük el sütni a steaket. Dörzsöljük be a steaket olívaolajjal és sóval. Közben melegítsük fel az öntöttvas serpenyőt, tegyünk bele 20 g vajat, majd süssük a húst mindkét oldalán 3-5 percig (a steak vastagságától, és a kívánt barnulási foktól függően).
4. Vegyük ki a steaket a serpenyőből, borsozzuk meg, és pihentessük pár percig. Aztán tegyük tányérra a burgonyát, öntsük a salátakeverékre az öntetet, tegyünk egy kis tálba 2-3 evőkanál majonézes mártást, majd tegyük rá a steaket. Tegyünk a hús tetejére egy szelet savanyított citromos vajat. Azonnal tálaljuk.

Zhoug:
Tegyük az összes hozzávalót aprítógépbe, és turmixoljuk sima masszává.

Gyors savanyított citrom:
Kezdjük azzal, hogy egy kis üveget jól kimosunk, sőt lehetőleg forró vízben fertőtlenítsük ki. Mossuk meg a citromot forró víz alatt alaposan. Facsarjuk ki egy fél citrom levét, majd vágjuk ketté és vágjuk vékony szeletekre. Keverjük össze a forró vizet a sóval és a citromlével. Tegyük a citromot és a fűszereket az üvegbe és öntsük fel a páclével. Szorosan zárjuk le az edényt és várjunk 2-3 napot.

Egyéb inspirációk

Termékjavaslatok