Tejszínes burgonyagratin ementáli sajttal, serrano sonkával és tojással

Tejszínes burgonyagratin ementáli sajttal, serrano sonkával és tojással

Adagok száma 4
Elkészítési idő 50
Sütőben
Airfryer

Fő szükséges összetevő

Hozzávalók

Aviko Burgonyagratin ementáli sajttal
1 evőkanál fehérborecet + még egy kevés a buggyantott tojáshoz
1 teáskanál mustár
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
4 tojás, lehetőleg a legfrissebb házi fajtából
4-8 szelet serrano sonka
egy nagy maréknyi saláta (pl. mesclun)
zsenge zöldsaláta-levél keverék

1. Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. Helyezzük a gratineket tepsire sütőpapírral együtt, és süssük kb. 25 perc alatt  aranybarnára.
2. Közben keverjük össze a klasszikus fehérborecetet, a mustárt és az olívaolajat, és ízesítsük sóval és borssal.
3. Forraljuk fel a vizet egy lábasban egy kevés ecettel.
4. Tartsuk a gratineket a meleg sütőben. Üssük a tojásokat egyenként egy csészébe és óvatosan, alacsony magasságból csúsztassuk a forró vízbe.
5. Minden tojást 3 percig főzzünk, majd szűrőkanál segítségével vegyük ki és hagyjuk lecsepegni. Tegyük  papírtörlős tányérra és hagyjuk megszáradni.
6. Osszuk el a sajtos gratineket 4 tányérra. Rakjuk rájuk lazán a Serrano sonkát. Helyezzünk egy buggyantott tojást minden burgonyagratinre.
7. Készítsük el a salátát vinaigrette szósszal. Tegyünk egy maréknyi salátát minden gratin mellé.

Tipp!
A serrano sonkát füstölt lazaccal is kiválthatjuk. Vegetáriánusok a sonkát és halat egy szelet emmentáli sajttal, vagy 150 g lassú tűzön főzött gombával is helyettesíthetik.

Egyéb inspirációk

Termékjavaslatok