Fehér húsból készült húsgombóc sajtos mártással, paprikával, fokhagymával és Zig Zag hasábburgonyával

Fehér húsból készült húsgombóc sajtos mártással, paprikával, fokhagymával és Zig Zag hasábburgonyával

Adagok száma 4
Elkészítési idő 20-35
Olajsütő
Sütőben

Fő szükséges összetevő

Hozzávalók

1 csomag Aviko Zig Zag 750 g
500g fehér darált hús
2 tojás
100 g száraz kenyérpép
egy pohár tej
100 g reszelt Parmigiano Reggiano sajt
só, bors
vágott petrezselyem
2 sárgarépa
1 zeller
1 fehér hagyma
egy pohár fehérbor
egy pohár meleg víz
extra szűz olívaolaj
Sajtos-paprikás szósz:
1 csokor petrezselyem
sült paprika: 1 sárga és 2 piros
150 g túró
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
csilipor

Recept

Készítsük el a hasábburgonyát a csomagoláson található utasítások szerint.

Húsgombóc:
1. A kenyeret áztassuk tejben 5 percig. Csepegtessük le és tegyük félre.
2. Egy tálba tegyük a tojásokat, a darált húst, a reszelt Parmigiano sajtot, az előáztatott kenyeret, az apróra vágott petrezselymet, a sót és a borsot, majd  alaposan keverjük össze, amíg a massza sima és puha állagú nem lesz.
3. Gyúrjuk készre a húsgombócokat. Kb. 2 cm nagyságúnak kell lenniük.
4. Kockázzuk fel a sárgarépát és a zellert. Hámozzuk meg a hagymát, és vágjuk apróra.
5. Egy nagy edényben melegítsük fel az olívaolajat és pirítsuk meg az apróra vágott zöldségeket.
6. Adjuk hozzá a húsgombócokat, és néhány percig pirítsuk őket.
7. Öntsünk bele egy pohár fehérbort, emeljük meg a hőmérsékletet, és várjuk meg, amíg az alkohol elpárolog.
8. Fűszerezzük sóval, és adjunk hozzá egy pohár meleg vizet. Fedjük le fedővel, és közepes lángon főzzük körülbelül 20 percig, időnként megfordítva a húsgombócokat.
9. Egy idő után a folyadék elkezd párologni, a húsgombócokat süssük tovább, amíg puhák lesznek.

Sajtos-paprikás szósz:
1. A paprikát a 250 ° C-ra előmelegített sütőben süssük 30 percig.
2. Sütés után távolítsuk el róla a héjat. Az egyik pirospaprikát vágjuk kisebb darabokra és tegyük félre.
3. A petrezselymet alaposan mossuk meg. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra.
4. A sült paprikát, petrezselymet, hagymát, fokhagymát és túrót turmixoljuk, majd sóval és chilivel ízesítsük.

A hasábburgonyát egy tányérra tegyük, majd ízlés szerint ízesítsük. A második tányérra vagy egy kis serpenyőbe tegyük bele a mártást, a húsgombócokat és a pirospaprika darabokat. Keverjük össze enyhén és díszítsük kedvenc friss gyógynövényeinkkel.

Jó tanács:
A pirítástól és a héj eltávolításától a paprika kevésbé keserű lesz. A sült paprikát a sütőből való kivétele után egy nagy tálba lehet tenni, majd szorosan letakarni  fóliával, hogy lehűljön. Beletehet néhány jégkockát is, így a héj könnyen le fog válni :)

Pannon Frost Kft.